La Heid des Gattes

door | feb 5, 2024

Dit natuurreservaat is een prachtig gebied van ongeveer zestig hectare.

en omvat de steengroeven van Heid des Gattes, Goiveux en Falize, evenals een aangrenzend gebied dat bestaat uit kleine bossen en steile hellingen.

Het bevindt zich op de rechteroever van de Amblève tussen Remouchamps en Aywaille. Het beheer is in handen van de vereniging Ardenne & Gaume

Het reservaat dankt zijn internationale reputatie aan zijn bijzondere flora. Zeer zeldzame planten, en vooral ongewone plantenassociaties groeien op de zuidflank op de dunne zand- en kalksteenbodem.

Les mares situées au pied de la paroi rocheuse sont une zone de reproduction de premier choix pour de nombreuses espèces d’amphibiens.Zeer zeldzame planten, en vooral ongewone plantenassociaties groeien op de zuidflank op de dunne zand- en kalksteenbodem

De poelen aan de voet van de rotswand zijn een uitstekende broedplaats voor veel amfibiesoorten. Er leven verschillende reptielen, waaronder de muurhagedis en de gladde kraaghagedis.

Een groot aantal thermofiele insecten, waarvan sommige zeldzaam zijn, zwermen in de graslanden en nestelen zich op de rotsen.

Spectaculairder is dat de slechtvalk en de velduil overheersen in dit gebeid.

Sinds 16 september 2018 staan er educatieve borden om de bezoekers de nodige uitleg te geven.