La Picherotte

door | feb 5, 2024

. . . . Natuurreservaat La Picherotte ligt aan de rand van het gehucht Le Trou (Ferrières) in het hart van een uitgestrekt natuurgebied aan de rand van de Luikse Ardennen en op de grens van de oostelijke Famennestreek. Een groot deel van de vallei waarin het ligt, is geklasseerd als “Gebied van Groot Biologisch Belang”. .

Het reservaat ontstond in 1982 toen een overeenkomst werd ondertekend tussen de gemeente Ferrières, eigenaar van de percelen, en Natagora, de vzw die het gebied beheert.

In 2018 bracht een bijkomend perceel de totale oppervlakte van het reservaat op bijna 5,5 hectare. Tegelijkertijd werden met behulp van het Waalse programma voor plattelandsontwikkeling uitgebreide restauratiewerkzaamheden uitgevoerd. Hierdoor kreeg het terrein meer licht en werden de weiden opnieuw met elkaar verbonden. Momenteel helpen koeien van een plaatselijke boer het terrein onderhouden.

‘Picherotte’ biedt een onmiskenbaar potentieel voor een hele reeks planten- en diersoorten.

Droge, warme natuurlijke begroeïng op de leistenenbodem, vochtige weiden, bosranden, gebieden met bronnen … bieden samen onderdak aan vlinders en libellen, kikkers en salamanders, waterslangen en orvets, vogels en zoogdieren.

De schuchtere ringslang is hier zelfs waargenomen en honderden bloeiende gevlekte orchideeën sinds 2019 bestaat

Een educatieve wandeling van 3,5 km welke begint bij de barbecueplaats in het gehucht Le Trou.